2016/05/05

Kulinarnie

Bułki





Ten kto mnie zna, wie że kuchnię omijam szerokim łukiem,
ale świeżym bułeczkom nie mogłam się oprzeć:-)))

Przepis jest banalnie prosty:

łyżkę stołową miodu rozetrzeć z 20 g drożdży
do tego wlać 300 ml wody o temp. pokojowej
mieszamy
dodajemy 500 g mąki
mieszamy, ugniatamy
formujemy bułki, można je naciąć żeby wyglądały jak klasyczne bułki
odstawiamy żeby wyrosły na ok. 30 minut
w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) 200 stopni
bułki pieczemy ok. 25 minut

przed wsadzeniem do piekarnika można bułki posmarować mlekiem

próbowałam z mlekiem i bez, obie wersje są ok:-)

Smacznego!!!

10 komentarzy:

  1. pychota spróbuje zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi ochoty. A ile wychodzi tych bułeczek z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sześć, tyle ile jest na zdjęciu:-)

      Usuń
  3. Wygladaja bardzo apetycznie :))) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo, jak pysznie!!! Może i ja spróbuję!
    Pozdrawiam i miłej niedzieli Ci/Wam życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. prawie czuje ich zapach, chyba bedę musiała w weekend coś upiec

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, wyglądają bardzo apetycznie, będę musiała skorzystać z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis tak prosty, muszę skorzystać, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:-)