Kulinarnie
Bułki
Ten kto mnie zna, wie że kuchnię omijam szerokim łukiem,
ale świeżym bułeczkom nie mogłam się oprzeć:-)))
Przepis jest banalnie prosty:
łyżkę stołową miodu rozetrzeć z 20 g drożdży
do tego wlać 300 ml wody o temp. pokojowej
mieszamy
dodajemy 500 g mąki
mieszamy, ugniatamy
formujemy bułki, można je naciąć żeby wyglądały jak klasyczne bułki
odstawiamy żeby wyrosły na ok. 30 minut
w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik (góra-dół) 200 stopni
bułki pieczemy ok. 25 minut
przed wsadzeniem do piekarnika można bułki posmarować mlekiem
próbowałam z mlekiem i bez, obie wersje są ok:-)
Smacznego!!!
Mmm wyglądają na pyszne!
OdpowiedzUsuńpychota spróbuje zrobić :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty. A ile wychodzi tych bułeczek z podanych składników?
OdpowiedzUsuńsześć, tyle ile jest na zdjęciu:-)
UsuńWygladaja bardzo apetycznie :))) Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńOooo, jak pysznie!!! Może i ja spróbuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i miłej niedzieli Ci/Wam życzę:)
prawie czuje ich zapach, chyba bedę musiała w weekend coś upiec
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają bardzo apetycznie, będę musiała skorzystać z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńLecę do kuchni !
OdpowiedzUsuńPrzepis tak prosty, muszę skorzystać, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń